Miért kell ivartalanítani a kutyánkat?

A kutyák ivartalanításának rengeteg előnye, és csak néhány kisebb, vagy ritkán jelentkező hátránya van.

- Az országos kutya populáció szempontjából a leglényegesebb, hogy az ivartalanított kutyáknál nem kell számolni a nem kívánt szaporulattal, így csökkenthető a gazdátlan, kóbor, vagy menhelyeken sínylődő kutyák száma. Ez mind állat-egészségügyi,mind közegészségügyi szempontból kívánatos, hiszen a kóbor kutyák mind háziállatainkra, mind embertársainkra komoly veszélyt jelenthetnek (pl. kutyatámadások, férgesség stb.).

- Előnye az is, hogy megszüntetjük az ivartalanított kutya nemi aktivitását, a szuka kutyák többé nem tüzelnek, nem vonzzák a környékről a kan kutyákat, és elkerülhetjük, hogy 5-10 kiskutya elhelyezéséről kelljen néhány hét alatt gondoskodnunk.

- A kan kutyáknál az ivartalanítás előnye, hogy a kutya nyugodtabb lesz, csökken az agresszivitása, elkerülhetjük a más kan kutyákkal történő verekedéseket, kevésbé lesz hajlamos a szökésre, csavargásra.

- és kevésbé jelölget, nem teszi tönkre vizeletével kertünk növényeit.

- A kutya szempontjából az ivartalanítás legfőbb előnye, hogy nagyon sok betegségtől megóvhatjuk őket, rákos megbetegedések, álterhesség stb.

Milyen betegségektől óvhatjuk meg az ivartalanítással kutyánkat?
Az ivartalanított szuka kutyáknak biztosan nem lesz gennyes méhgyulladása (akkor sem ha csak a petefészkét távolítjuk el, mert a méh gyulladása, csak a petefészek által termelt hormon hatására alakul ki), biztosan nem lesz petefészek-daganata, nem lesz álvemhes, és ha idejében ivartalanítjuk nagy eséllyel megóvhatjuk a későbbi emlődaganat kialakulásától. Főleg az utóbbi betegség, az emlődaganat szempontjából lényeges, hogy az ivartalanítás az első tüzelés előtt, lehetőleg 3-6 hónapos kor között történjen. Az első tüzelés előtt ivartalanított szuka kutyának csak 0,5% esélye van arra, hogy később emlődaganata fejlődik. Az első tüzelés után ez 8%-ra ugrik, míg a 3. tüzelés után, vagy a nem ivartalanított kutyáknál ez az arány 30%-ra emelkedik, tehát az emlődaganat minden 3. szukánál kialakul. Kan kutyáknál az ivartalanítással megelőzhetjük a heredaganat kialakulását, nem lesz idősebb korban prosztata megnagyobbodása/gyulladása, és nem alakul ki a gátsérv nevű betegség, ami fokozott hím nemi hormon hatására, a gátizmok meggyengülése miatt alakul ki.

- jelentősen növekszik az ivartalanított kutya átlagos élettartama.

Mik lehetnek a kutya ivartalanításának hátrányai?

Az ivartalanítást, mint minden műtétet altatásban(anesztézia) végeznek. Az altatásnak mindig van kockázata, a műtétnek mindig lehet nem kívánt szövődménye. Egy fiatal, egészséges állaton, a sebészet szabályainak maradéktalan betartásával, a ma alkalmazott korszerű altatási technikák, gyógyszerek mellett végzett műtétnek a kockázata minimális, nem vetekedhet az ivartalanítás nélkül kialakulható betegségek kockázataival.

Az ivartalanított kutya hajlamosabb lehet az elhízásra, de nem hízik el, csak ha sokkal több táplálékot kap, mint amire a szervezetének szüksége van. Ebben az esetben a nem ivartalanított kutya is elhízik. A hízásra való fokozott hajlam miatt azonban mégis érdemes az ivartalanított kutya napi táplálékadagját kb 10%-kal csökkenteni, vagy valamilyen csökkentett energiatartalmú, vagy direkt ivartalanított kutyáknak gyártott táppal etetni.

Ivartalanított szukáknál az ösztrogén hormon csökkent termelődése, illetve a húgyhólyag helyeződésének minimális megváltozása miatt, néhány százalékban vizelet visszatartási zavar, inkontinencia alakulhat ki. Ez ritka szövődmény, és gyógyszerekkel általában jól kezelhető.

A fiatal korban ivartalanított kutya csontozata kis mértékben tovább növekszik, felnőttkori testmagassága néhány milliméterrel nagyobb lehet, mint ivartalanítás nélkül. Ennek káros következménye a kutyára nézve nincsen, semmilyen betegségre nem hajlamosítja. Egyetlen hátránya versenyagaraknál lehet, ahol a korán ivartalanított egyedek minimálisan lassabbak lehetnek társaiknál, ezért ezeknél a kutyáknál csak a növekedés befejezése után javasolják az ivartalanítás elvégzését.

Összefoglalva elmondható, hogy az ivartalanítás előnyei messze felülmúlják az esetlegesen jelentkező hátrányokat. Az ivartalanítás optimális időpontja a kutya 4-6 hónapos kora. Ivartalanítással sok betegségtől óvhatjuk meg kedvencünket. Az esetleges szövődmények általában megelőzhetőek, ha ritkán mégis jelentkeznek, vagy nem okoznak komoly problémát, vagy jól gyógykezelhetőek.

Adjunk még több esélyt a menhelyen reménykedő kutyusoknak.

A CÉGRŐL RÖVIDEN

A Fekete István Állat-, Környezet- és Természetvédő Egyesület 1998-ban alakult zalaegerszegi székhellyel.

Az egyesület elsőként lépett fel az állatkínzás minden formája ellen – Parlament előtti demonstráció azért, hogy az állatvédelmi törvényben kiszabható börtönbüntetés járjon állatkínzásért. Ennek érdekében petíciót nyújtott át a hatalmon lévő miniszterelnöknek. Mentési akciók. Elsősorban a gazdátlan, kidobott, megkínzott, sérült állatokon segítünk – orvosi ellátás, ideiglenes befogadás, akár több hétig is a tagoknál; új, megfelelő gazda keresése, örökbe adás szerződéssel, az állatok további sorsának ellenőrzése a későbbiekben.

Minden szuka kölyökkorú kutyus ivartalanítási kötelezettséggel fogadható örökbe!!!

A tőlünk örökbefogadott szuka kölyökkutyák ivartalanítását a Noé Állatambulancia ingyen végzi el az örökbefogadási szerződéssel együtt kapott ivartalanítási bón felmutatásával. Az ivartalanítás díját az egyesület fizeti. A tulajdonos az örökbefogadási adománnyal hozzájárul az ivartalanítás költségeihez.

Minden felnőtt szuka,fajtatiszta kutyáknál a kanokat is,illetve néhány kan kutyát akiknél célszerű az ivartalanítás: fajtája miatt,egészségügyi szempontból,vagy domináns viselkedés miatt,ivartalanítva adunk örökbe.